Intézményfenntartó Helyi Nemzetiségi Önkormányzatok IV. Parlamenti Találkozója

Ritter Imre, német nemzetiségi országgyűlési képviselő kezdeményezésére 2021. október 28-án került megrendezésre az Intézményfenntartó Helyi Nemzetiségi Önkormányzatok IV. Parlamenti Találkozója. Mint az már az előző években szokássá vált, e rendezvényen kerültek átadásra azok a pénzösszegek, melyeket a fenntartók intézményeik fejlesztésére fordíthatnak. Több mint 50 település kapott jelentős, általában 10 és 30 millió forint közötti támogatást, valamilyen előre benyújtott projekttervéhez.

Az ez évi találkozó különös jelentőséggel bírt Vaskút község számára, hiszen a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat merész, nagyratörő tervhez kért támogatást az idei évben. Nagy örömünkre a bíráló bizottság kiemelt projekté nyilvánította a vaskúti tanuszoda felújítási tervet és biztosította a megvalósításhoz szükséges kiemelt nagyságú támogatást, melynek összege 182.600.000 forint. A fotókon a támogatást igazoló dokumentumot és az oklevél átadásának pillanatát, Ritter Imre képviselő úr és Soltész Miklós államtitkár úr társaságában a vaskúti delegáció tagjait láthatják.

Köszönet Mindenkinek, akik hozzájárultak ehhez a falutörténeti mérföldkőhöz. Külön szeretnénk köszönetünket kifejezni Zsigó Róbert úrnak, térségünk országgyűlési képviselőjének, hogy mindvégig segítette, támogatta terveink megvalósulását. 

II. Vaskúti „OKTOBERFEST”

Tisztelt Vaskútiak, kedves vidéki Vendégeink!

Október első vasárnapján – a covid megjelenése óta első alkalommal – végre újra összegyűlhetett községünk és a környező települések német gyökerű lakossága, hogy együtt töltsünk egy délutánt, ápoljuk hagyományaikat, jókat beszélgethessünk, együnk, igyunk és táncolhassunk. A II. Vaskúti Oktoberfest, „Sváb kultúr – és gasztrodélután” mottóval a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében került megrendezésre. A nap alaphangulatát már a helyszínválasztás, az egykori Piros Iskola, ma Közösségi Ház felújított udvara és a gyönyörű napsütéses őszi idő megadta. Miközben a színpadon egymást váltották a különböző produkciók, az emberek a sörasztaloknál ülve fogyaszthatták el kávéjukat, süteményeiket, kóstolhatták meg a Schieber pincészet kiváló borait, vagy ihatták meg söreiket, üdítőiket. Nagy köszönet jár mindenkinek, aki süteményfelajánlásával hozzájárult a „Kaffee und Kuchenzeit” sikeréhez!

A vendégek a kulturális programban a helyi óvodás, iskolai és felnőtt csoportok mellett hajósi, nemesnádudvari és véméndi fellépőket is láthattak. A gasztroprogram megkoronázásaként a szervezők mindenkit egy adag sültkolbásszal vendégeltek meg.  A délutánt egy „Mini svábbál” zárta, melyhez a Wemender Sextett fújta a talpalávalót.

A magam nevében szeretném megköszönni képviselőtársaim, Flachné Kurucz Anita, Posgay Erzsébet, Schimpf Tamás és Kling Gábor innovatív és áldozatos munkáját. Külön köszönet illeti Begéné Jelusics Mónikát nélkülözhetetlen adminisztratív és egyéb háttérmunkájáért, Vörös Endrénét, Jakab Vandát, Nagy Zoltánt, valamint Nagy Károly és Dömény Dávid tanárurakat a büfében nyújtott munkájukért, segítségükért.

Legvégül, de nem utolsó sorban pedig a szervező önkormányzat nevében hálánkat szeretnénk kifejezni azért, hogy ilyen szép számban kilátogattak rendezvényünkre, a fellépőknek pedig azért, hogy igazán színvonalas produkciókat mutattak be a lelkes és értő közönségnek.

Reméljük, hogy egy év múlva már a III. Oktoberfest sikeres megrendezéséről számolhatunk be Önöknek! Viszont látásra! Auf Wiedersehn!

További képekért látogass el facebook oldalunkra!

Tisztelettel:   Vörös Csaba

                        VNNÖ elnöke

Egyházmegyei német nemzetiségi szentmise Vaskúton

2021. augusztus 15-én délután 18:00 órától a vaskúti római katolikus templomban került megrendezésre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye német nemzetiségi közösségének éves németnyelvű szentmiséje. A különleges esemény szervezője a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége, házigazdája pedig a vaskúti plébános, Szűcs Tibor atya és helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat volt. A Nagyboldogasszony ünnepén tartott istentiszteletre zsúfolásig megtelt a csodálatosan szép vaskúti Szentháromság templom. A szentmise, melyet Schindler Mátyás és Szauter Róbert atyák celebráltak, egy három éve elkezdett hagyománnyal, a bácskai németek vándorzászlójának átadásával kezdődött. A tavalyi hajósi helyszín népviseletbe öltözött küldöttségétől a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselő Flachné Kurucz Anita és vaskúti német népi hagyományok legfőbb ismerője és őrzője, Knipf János vette át a zászlót. A vaskútiak igazán kitettek magukért, hiszen a Kosóczki Tamás orgonaművész által megszóltatott organadallamokon kívül a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, Vörös Csaba által vezényelt Kraul Antal Fúvószenekar Franz Schubert német miséjének részleteivel, a vaskúti Német Klub kórusa pedig énekeivel fokozta az ünnepi hangulatot. Külön köszönet illeti Bakonyi Andreát és Huber Évát, akik a mise németnyelvű forgatókönyvét, a misedalok szövegeit szerkesztették meg és adták minden résztvevő kezébe. A mise után a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat újabb meglepetéssel várta a mise résztvevőit: pogácsa, sóskifli, és fröccs-stand, valamint a fúvószenekar térzenéje bírta még jó ideig maradásra és beszélgetésre a garai, bajai, nádudva犀利士 ri, hajósi, bokodi, császártöltési és csátaljai vendégeket.

Az alábbi linken a Magyar Kurír Katolikus Hírportál cikkét tekinthetik meg! https://www.magyarkurir.hu/hazai/egyhazmegyei-nemet-nemzetisegi-szentmise-vaskuton

Az alábbi linken további képek tekinthetőek meg! https://drive.google.com/drive/folders/1n2ZyFskIco1QChYYoQFelre9JODUy39u

Intézményvezetői pályázat

Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat   a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Vaskúti N犀利士
émet Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezető (magasabb vezető)
beosztás ellátására.

A pályázatról részletesen a pályázatok menüpont alatt olvashat.