Egyházmegyei német nemzetiségi szentmise Vaskúton

2021. augusztus 15-én délután 18:00 órától a vaskúti római katolikus templomban került megrendezésre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye német nemzetiségi közösségének éves németnyelvű szentmiséje. A különleges esemény szervezője a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége, házigazdája pedig a vaskúti plébános, Szűcs Tibor atya és helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat volt. A Nagyboldogasszony ünnepén tartott istentiszteletre zsúfolásig megtelt a csodálatosan szép vaskúti Szentháromság templom. A szentmise, melyet Schindler Mátyás és Szauter Róbert atyák celebráltak, egy három éve elkezdett hagyománnyal, a bácskai németek vándorzászlójának átadásával kezdődött. A tavalyi hajósi helyszín népviseletbe öltözött küldöttségétől a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselő Flachné Kurucz Anita és vaskúti német népi hagyományok legfőbb ismerője és őrzője, Knipf János vette át a zászlót. A vaskútiak igazán kitettek magukért, hiszen a Kosóczki Tamás orgonaművész által megszóltatott organadallamokon kívül a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, Vörös Csaba által vezényelt Kraul Antal Fúvószenekar Franz Schubert német miséjének részleteivel, a vaskúti Német Klub kórusa pedig énekeivel fokozta az ünnepi hangulatot. Külön köszönet illeti Bakonyi Andreát és Huber Évát, akik a mise németnyelvű forgatókönyvét, a misedalok szövegeit szerkesztették meg és adták minden résztvevő kezébe. A mise után a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat újabb meglepetéssel várta a mise résztvevőit: pogácsa, sóskifli, és fröccs-stand, valamint a fúvószenekar térzenéje bírta még jó ideig maradásra és beszélgetésre a garai, bajai, nádudvari, hajósi, bokodi, császártöltési és csátaljai vendégeket.

Az alábbi linken a Magyar Kurír Katolikus Hírportál cikkét tekinthetik meg! https://www.magyarkurir.hu/hazai/egyhazmegyei-nemet-nemzetisegi-szentmise-vaskuton

Az alábbi linken további képek tekinthetőek meg! https://drive.google.com/drive/folders/1n2ZyFskIco1QChYYoQFelre9JODUy39u

Intézményvezetői pályázat

Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat   a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezető (magasabb vezető) beosztás ellátására.

A pályázatról részletesen a pályázatok menüpont alatt olvashat.

Családi Legendárium

A Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot hirdet „Családi legendárium” címmel. A pályázat célja, hogy a településünkön élő vagy élt családok története lejegyzésre kerüljön. A részletes pályázati kiírás letölthető innen.

Sváb bál 2019

A Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományoknak megfelelően a jövő évben is sváb bálat szervez. A bálban a mohácsi Karawanka zenekar zenél.

Helyszín: Rendezvényterem
Időpont: 2019. február 9. 19 óra
Jegyár vacsorával: 2 500 Ft.

Jegyek az Önkormányzat tagjainál vásárolhatóak elővételeben, 2018. február 6-ig.

Mindenkit szeretettel várunk, hogy eltöltsünk együtt egy jó hangulatú estét!